Langzaam Gesmoorde Gemarineerde Karbonades

Malse plakken schouderkarbonade in een glanzende saus van sherry, citroen en kruiden, geserveerd in een rustieke schaal met verse ingrediënten eromheen op een houten tafel.

Langzaam Gesmoorde Gemarineerde Karbonades

Malse en smaakvolle schouderkarbonades die eerst urenlang marineren in een aromatische marinade van sherry, citroen en kruiden, en vervolgens langzaam gestoofd worden tot ze botermals zijn.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
marineren 5 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Boter om in te bakken
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel maïzena
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • Peper
  • 8 eetlepels sherry
  • 1 gesnipperde ui
  • 500 gram ontbeende schouderkarbonade aan één stuk
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout
  • Eventueel 1 eetlepel water

Instructies

  • Wrijf de schouderkarbonade aan één stuk in met zout en peper.
  • Maak de marinade door in een kom de citroensap, sherry, paprikapoeder, gemberpoeder, geperste knoflookteen, gesnipperde ui en het laurierblad te mengen.
  • Leg de karbonade in de marinade, zorg ervoor dat het vlees goed bedekt is, en laat het minimaal 5 uur in de koelkast marineren.
  • Keer het vlees af en toe om.
  • Haal de karbonade uit de marinade en dep het vlees goed droog met keukenpapier.
  • Verwijder de ui en het laurierblad.
  • Verhit boter in een koekenpan op matig vuur.
  • Bak de karbonade in ongeveer 15 minuten rondom bruin.
  • Giet de marinade (zonder de vaste stukjes ui en laurierblad) bij het vlees in de pan.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de karbonade nog 45 minuten zachtjes sudderen, totdat het vlees gaar en mals is.
  • Neem de karbonade uit de pan en leg deze op een snijplank.
  • Laat het stoofvocht in de pan nog ongeveer 5 minuten doorkoken om de smaken te intensiveren.
  • Voeg eventueel een eetlepel water toe als de saus te dik wordt.
  • Zeef het stoofvocht om een gladde saus te krijgen.
  • Meng in een klein kommetje de maïzena met 1 eetlepel water tot een glad papje.
  • Voeg dit al roerend toe aan de hete saus.
  • Laat de saus al roerend indikken tot de gewenste dikte.
  • Let op dat de saus niet te dik wordt.
  • Breng de saus op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
  • Snijd de karbonade in dikke plakken en serveer deze met de zelfgemaakte saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Heerlijk met aardappelpuree, rijst of brood en gestoofde groenten zoals worteltjes of sperziebonen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 40 g | Vet: 18 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Marinade / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden