Loempia's met mosselvulling

Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • mosselen gekookte en uit de schelp gehaalde
  • ui in slierten gesneden
  • gember
  • pijpajuin
  • sluimerwten
  • kleine roosjes broccoli
  • donkere sojasaus
  • zwarte peper

Voor de saus:

  • 1 sjalotje
  • gehakte tomaat uit blik
  • 1 doosje tomatenpuree
  • hot chili of zoete Chinese azijn
  • kookvocht van de mosselen
  • arachideolie om te wokken

Instructies

  • U kunt de mosselen eveneens met spinazie, oesterzwammen en zelfs met schorseneren combineren.
  • Belangrijk is dat je dan wel andere, aangepaste sausjes moet maken.
  • Bak de loempia's niet in een frituur, want dan worden ze héél vet, maar in een bodempje arachideolie in de wok.
  • Laat na het bakken het teveel aan olie door middel van keukenpapier opslorpen.
  • Kook voor de saus 500 gr mosselen samen met de mosselgroenten en een scheut witte wijn.
  • Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar ze koel.
  • Zeef het mosselkookvocht.
  • Snipper de sjalot fijn en stoof deze in boter zachtjes aan; laat niet kleuren!
  • Voeg er het gezeefde kooknat bij en laat dit tot ⅓ inkoken.
  • Voeg 1 koffielepel tomatenpuree en 1-2 eetlepels gehakte tomaat toe.

Nu heb je de keuze:

    Pikant:

    • Voeg dan chili toe.

    Eerder zoet:

    • Voeg dan wat azijn toe.
    • Zout is niet nodig, omdat het mosselkookvocht zout genoeg is.
    • Laat voor de loempia's een pakje loempiavellen zover ontdooien tot u er een paar vellen van kunt afnemen.
    • Bedek die vellen met een handdoek, opdat ze niet zouden uitdrogen.
    • Laat een wok op hoog vuur zeer heet worden en giet er een scheutje arachideolie in.
    • Als de olie lichtjes walmt, gaan alle groenten, behalve de broccoli, samen in de wok.
    • Roerbak energiek.
    • Na 1½ minuut mag de broccoli erbij.
    • Roerbak nog 1½ minuut en blus met een beetje donkere sojasaus.
    • Schep de groenten uit de wok, laat wat afkoelen en haal er de mosselen, de loempiavellen, een beetje water en een keukenpenseel bij.
    • Leg een loempiavel voor je op tafel, leg op ± ⅓ van de rand een hoopje groenten en daarop komen een tiental mosselen.
    • Vouw de zijde van het loempiavel, die het dichtst bij jou ligt, over de vulling en druk alles enigszins aan.
    • Vouw nu de linkse zijde van het loempiavel naar het midden toe en doe vervolgens hetzelfde met de rechterkant.
    • Druk een beetje aan en rol verder op tot er een smalle strook overblijft.
    • Maak deze overblijvende strook helemaal nat met water of losgeklopt ei.
    • Rol nog één slag en druk lichtjes aan.
    • Doe dit identiek met de andere loempia's en laat ze in de koelkast minstens 1 uur rusten.
    • Giet een bodempje arachideolie in de wok en laat warm, maar niet heet worden.
    • Bak de loempia's per twee, de 'dichtgeplakte' zijde eerst.
    • Bak ze tot krokant-goudgeel en dep ze even op keukenpapier af, zodat het teveel aan olie wordt opgeslorpt.

    Notities / Tips / Wijnadvies

    Presenteer ze op een warm bordje met warme dipsaus - hetzij de hot versie, hetzij de zoete versie.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Bijgerecht / Vis / Zeevruchten
    Land van herkomst België