Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de vulling:
- mosselen gekookte en uit de schelp gehaalde
- ui in slierten gesneden
- gember
- pijpajuin
- sluimerwten
- kleine roosjes broccoli
- donkere sojasaus
- zwarte peper
Voor de saus:
- 1 sjalotje
- gehakte tomaat uit blik
- 1 doosje tomatenpuree
- hot chili of zoete Chinese azijn
- kookvocht van de mosselen
- arachideolie om te wokken
Instructies
- U kunt de mosselen eveneens met spinazie, oesterzwammen en zelfs met schorseneren combineren.
- Belangrijk is dat je dan wel andere, aangepaste sausjes moet maken.
- Bak de loempia's niet in een frituur, want dan worden ze héél vet, maar in een bodempje arachideolie in de wok.
- Laat na het bakken het teveel aan olie door middel van keukenpapier opslorpen.
- Kook voor de saus 500 gr mosselen samen met de mosselgroenten en een scheut witte wijn.
- Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar ze koel.
- Zeef het mosselkookvocht.
- Snipper de sjalot fijn en stoof deze in boter zachtjes aan; laat niet kleuren!
- Voeg er het gezeefde kooknat bij en laat dit tot ⅓ inkoken.
- Voeg 1 koffielepel tomatenpuree en 1-2 eetlepels gehakte tomaat toe.
Nu heb je de keuze:
Pikant:
- Voeg dan chili toe.
Eerder zoet:
- Voeg dan wat azijn toe.
- Zout is niet nodig, omdat het mosselkookvocht zout genoeg is.
- Laat voor de loempia's een pakje loempiavellen zover ontdooien tot u er een paar vellen van kunt afnemen.
- Bedek die vellen met een handdoek, opdat ze niet zouden uitdrogen.
- Laat een wok op hoog vuur zeer heet worden en giet er een scheutje arachideolie in.
- Als de olie lichtjes walmt, gaan alle groenten, behalve de broccoli, samen in de wok.
- Roerbak energiek.
- Na 1½ minuut mag de broccoli erbij.
- Roerbak nog 1½ minuut en blus met een beetje donkere sojasaus.
- Schep de groenten uit de wok, laat wat afkoelen en haal er de mosselen, de loempiavellen, een beetje water en een keukenpenseel bij.
- Leg een loempiavel voor je op tafel, leg op ± ⅓ van de rand een hoopje groenten en daarop komen een tiental mosselen.
- Vouw de zijde van het loempiavel, die het dichtst bij jou ligt, over de vulling en druk alles enigszins aan.
- Vouw nu de linkse zijde van het loempiavel naar het midden toe en doe vervolgens hetzelfde met de rechterkant.
- Druk een beetje aan en rol verder op tot er een smalle strook overblijft.
- Maak deze overblijvende strook helemaal nat met water of losgeklopt ei.
- Rol nog één slag en druk lichtjes aan.
- Doe dit identiek met de andere loempia's en laat ze in de koelkast minstens 1 uur rusten.
- Giet een bodempje arachideolie in de wok en laat warm, maar niet heet worden.
- Bak de loempia's per twee, de 'dichtgeplakte' zijde eerst.
- Bak ze tot krokant-goudgeel en dep ze even op keukenpapier af, zodat het teveel aan olie wordt opgeslorpt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Presenteer ze op een warm bordje met warme dipsaus - hetzij de hot versie, hetzij de zoete versie.