Lotte met aardbeien uit het Waasland

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 gr lotte
  • 900 gr Wase aardbeien
  • 100 gr frambozen
  • 50 gr verse roze peper
  • visgraten
  • laurier
  • kruidnagel
  • wortel
  • ui
  • peperkorrels
  • 1 glas droge witte wijn
  • 5 eieren
  • 1 citroen
  • 300 gr boter
  • ½ liter koffieroom
  • 100 gr peterselie
  • 200 gr tuinkers
  • zout
  • 6 halve maantjes van bladerdeeg
  • 800 gr Parijse aardappelen

Instructies

  • Bereid een visbouillon van de visgraten, de laurier, kruidnagel, wortel, ui, peperkorrels en witte wijn.
  • Vul dit met water aan tot u 1 liter vloeistof bekomt.
  • Laat het vocht op een laag vuurtje minstens 30 minuten trekken en zeef het.
  • Pocheer de vis ± 20 minuten op een zacht vuur in ⅔ van het vocht.
  • Leng de resterende ⅓ visbouillon met de koffieroom aan.
  • Voeg er daarna de roze peperbollen bij en laat alles inkoken.
  • Mix de frambozen met 225 gr aardbeien, zeef dit mengsel en doe het bij de saus.
  • Bind de saus eventueel nog iets met in water aangelengde bloem.
  • Laat voor de presentatie de vis uitlekken en leg hem op een voorverwarmde dienschaal.
  • Giet er wat van de saus over en versier met een streepje fijngehakte peterselie.
  • Schik de tuinkers rond de vis.
  • Leg de halve maantjes aan de buitenkant van de schaal, met telkens een hele aardbei in de halve opening.

Versier de vis op het bord als volgt:

  • Leg langs iedere kant een streepje peterselie.
  • Leg vervolgens langs de ene kant een schep aardbeienpuree en langs de andere kant een schep mousselinesaus, bereid van 5 eieren, een weinig citroensap en 300 grboter.
  • Leg bovenaan een half maantje met een hele aardbei.
  • Leg onderaan links wat tuinkers en rechts enkele in frituurvet bereide Parijse aardappelen.
  • Giet op de lotte nog een schepje saus en strooi er wat peterselie bovenop.

Notities / Tips / Wijnadvies

Drink er een glas Dendermondse Benedicta vruchtenwijn bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst België