Luchtige spinaziesoufflé

Een goudbruine spinaziesoufflé met een luchtige spinazievulling, geserveerd in een keramieken schaaltje op een rustieke houten tafel met verse spinazieblaadjes, Gruyère kaas en room op de achtergrond.

Luchtige spinaziesoufflé

Een klassieke spinaziesoufflé met romige kaas en een luchtige textuur, ideaal voor een lichte maaltijd of een elegante brunch.
Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg spinazie vers of diepvries
  • 5 eieren
  • 1 dl room
  • 50 g geraspte gruyère
  • 25 g boter
  • ½ citroen
  • 2 snufjes muskaatnoot
  • 150 g gekookte ham in kleine stukjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder dikke nerven en fletse bladeren van de spinazie.
  • Was de spinazie grondig in meerdere keren vers water.
  • Doe de spinazie, zonder uit te lekken, in een grote pot op hoog vuur.
  • Laat de spinazie 5 minuten slinken, voeg een beetje zout toe en roer met een houten lepel.
  • Laat de spinazie uitlekken, pers overtollig vocht eruit en hak fijn.
  • Zet de gehakte spinazie op laag vuur, voeg boter, zout, muskaat en citroensap toe.
  • Roer de room erdoor en laat indikken.
  • Haal de pan van het vuur en klop de eidooiers er één voor één door.
  • Voeg geraspte gruyère en gehakte ham toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat het mengsel afkoelen tot lauw, klop ondertussen de eiwitten tot stevige pieken.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter de soufflévorm en giet het beslag erin.
  • Bak de soufflé au bain-marie in een oven van 180°C gedurende 20 minuten tot hij goudbruin en luchtig is.
  • Serveer direct, zodat de soufflé mooi hoog blijft.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een sneetje geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij de romige, hartige smaken van deze soufflé.

Voedingswaarden

Calories: 210 kcal | koolhydraten: 4 g | Protein: 18 g | Vet: 14 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden