Maaltijdsalade met boekweit
Ingrediënten
- 200 gram boekweitkorrels
- een klontje boter
- 4 dl water
- zout
- ¼ rodekool
- 2 witten van prei
- 2 appels
- 4 eetlepel(s) cashewnoten fijngehakte
- 100 gram Emmentaler in blokjes gesneden
Voor de saus:
Voor het garnituur:
- 1 eetlepel(s) bieslook of lente-ui
- 1 eetlepel(s) cashewnoten hele
Instructies
- Fruit de boekweitkorrels al roerend in een pan met dikke bodem 10 minuten in de boter.
- Voeg het water en zout toe, laat de boekweit aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de boekweit in de afgesloten pan in 30 minuten gaar worden.
- Maak de korrels met een vork los en laat ze afkoelen.
- Schaaf intussen de rodekool heel fijn en snijd de prei in fijne ringetjes.
- Snijd de appels in kleine blokjes en besprenkel die met een paar druppels citroensap.
- Snijd de bieslook fijn.
- Vermeng voor de saus het citroensap, de olie en de yoghurt in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
- Meng, als de boekweit koud is, er de koude groenten en de noten door.
- Houd wat van de groenten apart om de salade te versieren.
- Giet de saus over de salade en schep alles goed door elkaar.
- Schep er ook de blokjes kaas door.
- Versier met de achtergehouden groenten, de hele noten en de bieslook.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met een glaasje thee, of verwarmd appelsap met een snufje kaneel.