Mattentaart uit Geraardsbergen

Mattentaart uit Geraardsbergen

Porties: 7 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gr bladerdeeg
  • 15 gr boter
  • 1 liter volle melk
  • dl karnemelk
  • 3 eieren
  • 150 gr basterdsuiker
  • een snufje zout
  • een paar druppels amandelessence
  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • De matte maak je een dag van tevoren.
  • Matte is gestremde melk, dus melk die door zuur toe te voegen wordt gescheiden in vloeistof en vaste stof ,wei en wrongel.
  • Breng de melk aan de kook en voeg dan de karnemelk toe.
  • Laat de melk stremmen ,dit gebeurt bijna onmiddellijk, giet het stremsel door een schone kaas- of theedoek en laat het in de koelkast een nacht uitlekken.
  • Neem 7 taartvormpjes van 8 cm doorsnee, beboter ze en strooi er wat bloem in.
  • Rol het bladerdeeg uit en verdeel het in 14 stukken: 7 deksels ter grootte van de vormpjes en 7 ronde plakken die iets groter zijn.
  • Bekleed de vormpjes met de grotere deegplakken, druk ze zachtjes aan en prik er met een vork in.
  • Roer de matte door een zeef en meng de eidooiers, de suiker en de amandelessence door het stremsel.
  • Klop het eiwit stijf, spatel het voorzichtig door het mengsel en vul er de deegvormpjes mee.
  • Bestrijk de randen van de taartjes met geklopt ei.
  • Leg op elk taartje een deegdeksel en druk de randen stevig aan.
  • Bestrijk de deksels met ei en maak in het midden van de taartjes een inkeping.
  • Laat ze in een op 190°C voorverwarmde oven 30 minuten bakken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht
Land van herkomst België