Mediterrane Groenteterrine met Kruiden

Een realistische foto van een mediterrane groenteterrine met kruiden, geserveerd op een keramieken bord op een doorleefde houten tafel. De terrine bestaat uit dunne laagjes geroosterde paprika, courgette, aubergine en tomaat, samengebonden met een licht gekruide kruidenmix. Verse basilicum, tijm en oregano geven een aromatische toets. De terrine is netjes in plakken gesneden, waardoor de kleurrijke lagen goed zichtbaar zijn. Een drizzle olijfolie en een snufje grof zeezout maken het gerecht af. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra gegrilde groenten en verse kruiden, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht benadrukt de texturen en kleuren, wat zorgt voor een verfijnde, mediterrane uitstraling.

Mediterrane Groenteterrine met Kruiden

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 blaadjes gelatine
  • 100 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 g
  • 1 zakje verse Italiaanse kruiden 20 g, fijngehakt (bijv. basilicum, oregano, tijm)
  • 200 ml medium droge sherry
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 middelgrote aubergine

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in koud water.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en fruit de knoflook zachtjes.
  • Voeg de tomatenblokjes, verse kruiden en sherry toe.
  • Laat het geheel ongeveer 3 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en laat ze al roerend oplossen in de warme saus.
  • Laat de saus afkoelen tot deze geleiachtig wordt.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Snijd de courgette en aubergine in plakken van ongeveer ¾ cm dikte.
  • Bestrijk de plakken dun met olijfolie en rooster ze onder de grill in ongeveer 6 minuten mooi bruin, keer halverwege.
  • Bestrooi de geroosterde groenten met zout en peper.
  • Bekleed een terrinevorm strak met plasticfolie.
  • Schep een beetje van de tomatensaus op de bodem van de vorm.
  • Leg hierop een laagje aubergineplakken, bestrijk met saus, vervolgens een laagje courgette en opnieuw bestrijken met saus.
  • Herhaal dit proces tot alle groenten op zijn.
  • Schenk de rest van de tomatensaus over de bovenkant van de terrine.
  • Zet de terrine in de koelkast en laat deze ongeveer 3-4 uur opstijven.
  • Leg vervolgens een rechthoekige schaal op de vorm, keer het geheel om en laat de terrine op de schaal glijden.
  • Verwijder voorzichtig de plasticfolie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Snijd de terrine met een nat, scherp mes in 8 plakken van ongeveer 2 cm dik.

Wijnadvies:

Deze mediterrane groenteterrine heeft een rijke smaak en een elegante textuur, dus een lichte en frisse wijn zou goed passen. Probeer een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo uit Spanje. Deze wijnen zullen de smaken van de kruiden en groenten mooi aanvullen.

Voedingswaarden

Calories: 260 kcal
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart
Land van herkomst Mediterraan