Meloensoep met champagnesabayon
Allerhande 2002
Equipment
- ijsblokjesvorm
- 4 champagneflûtes
Ingrediënten
- 1½ vanillestokje
- 125 ml balsamicoazijn
- 2 el appelstroop
- kardemom
- vierseizoenenpeper
- ¼ galiameloen of cantaloupe
- 4¼ dl champagne of goede kwaliteit mousserende witte wijn
- 1 el citroensap
- 2 el sinaasappelsap
- 2 el honing
- 400 g frambozen
- 3 el poedersuiker
- 2 grote eieren gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
- 50 g witte basterdsuiker
- 1 dl slagroom
- ½ zakje verse munt a 15 g
Instructies
- Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
- Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
- In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
- Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
- Laten afkoelen.
- Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
- Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
- In keukenmachine helft van frambozen pureren.
- Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
- Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
- Puree in ijsblokjesvorm gieten.
- In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
- Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
- In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
- champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
- Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
- Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
- In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
- Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
- Muntframbozen over borden verdelen.
- Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
- Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
- Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
- Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
- Direct serveren.
Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 4 g | Vet: 13 g