Moskovische tulband van Astrid Veltman

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Tulbandvorm (doorsnee ± 20 cm)

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 80 gram krenten en rozijnen of 80 gr gesneden gember

Voor het deeg:

  • 80 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 1 gram zout
  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • poedersuiker

Instructies

  • Wel de krenten en rozijnen, laat ze goed uitlekken en droog ze af.
  • Bestrijk een tulbandvorm en een klein zandtaartvormpje dik met boter en bestuif ze met gezeefde bloem.
  • Hak de koude, harde boter met de gezeefde bloem, de maïzena en het zout fijn en zet het op een koude plaats weg.
  • Splits de eieren.
  • Roer de dooiers met de helft van de suiker uit tot een schuimige dikke massa is ontstaan.
  • Klop de eiwitten in een grote kom stijf en voeg er, al kloppend, bij gedeelten de overige suiker aan toe; voeg een volgende hoeveelheid suiker pas toe, nadat het eiwit weer geheel stijfgeklopt is.
  • Leg hierop eerst de boter en de bloem, daarna de uitgeroerde dooiers en tenslotte de droge krenten en rozijnen of de goed uitgelekte gember.
  • Schep de massa luchtig om tot een gelijkmatig deeg is verkregen.
  • Doe het deeg direct in de tulbandvorm en het kleine vormpje over; ze mogen tenhoogste voor 3/4 worden gevuld.
  • Zet de vormen op een rooster midden in een vrij hete oven (± 190°C).
  • Laat de tulband in ± 45 minuten rijzen en gaar en bruin worden.
  • Open de oven de eerste 20 minuten niet.
  • Haal daarna het kleine gebakje uit de oven.
  • Het gebak is gaar als het veerkrachtig aanvoelt.
  • Laat de gare tulband 5 minuten in de geopende oven staan.
  • Stort de tulband op een taartrooster zodra hij van de kant van de vorm loslaat en laat hem afkoelen.
  • Zet het kleine gebakje op de tulband en bestuif het gebak met gezeefde poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatie:

Moskovische cakes (± 30 stuks) Gebruik als vormpjes zandtaartvormpjes. De baktijd is dan ± 20 minuten.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Rusland