Moskovische tulband van Astrid Veltman
Equipment
- Tulbandvorm (doorsnee ± 20 cm)
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 80 gram krenten en rozijnen of 80 gr gesneden gember
Voor het deeg:
- 80 gram boter
- 75 gram bloem
- 25 gram maïzena
- 1 gram zout
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- poedersuiker
Instructies
- Wel de krenten en rozijnen, laat ze goed uitlekken en droog ze af.
- Bestrijk een tulbandvorm en een klein zandtaartvormpje dik met boter en bestuif ze met gezeefde bloem.
- Hak de koude, harde boter met de gezeefde bloem, de maïzena en het zout fijn en zet het op een koude plaats weg.
- Splits de eieren.
- Roer de dooiers met de helft van de suiker uit tot een schuimige dikke massa is ontstaan.
- Klop de eiwitten in een grote kom stijf en voeg er, al kloppend, bij gedeelten de overige suiker aan toe; voeg een volgende hoeveelheid suiker pas toe, nadat het eiwit weer geheel stijfgeklopt is.
- Leg hierop eerst de boter en de bloem, daarna de uitgeroerde dooiers en tenslotte de droge krenten en rozijnen of de goed uitgelekte gember.
- Schep de massa luchtig om tot een gelijkmatig deeg is verkregen.
- Doe het deeg direct in de tulbandvorm en het kleine vormpje over; ze mogen tenhoogste voor 3/4 worden gevuld.
- Zet de vormen op een rooster midden in een vrij hete oven (± 190°C).
- Laat de tulband in ± 45 minuten rijzen en gaar en bruin worden.
- Open de oven de eerste 20 minuten niet.
- Haal daarna het kleine gebakje uit de oven.
- Het gebak is gaar als het veerkrachtig aanvoelt.
- Laat de gare tulband 5 minuten in de geopende oven staan.
- Stort de tulband op een taartrooster zodra hij van de kant van de vorm loslaat en laat hem afkoelen.
- Zet het kleine gebakje op de tulband en bestuif het gebak met gezeefde poedersuiker.