Nieuwpoorts zooitje

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gr visafval
  • 1 liter water
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1 teentje look
  • peper
  • zout
  • boter
  • kg visfilets knorhaan, barbeel, schol, tong,
  • kabeljauw
  • 4 preiwitten
  • 2 wortels
  • 1 takje selder
  • 50 gr gerookte heilbot
  • 2 aardappels
  • zeezout
  • cayennepeper
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

een kruidentuiltje:

  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 takje peterselie

Instructies

  • Maak de vis schoon ,of vraag het aan de vishandelaar en neem het afval mee.

Maak van het afval en visbouillon:

  • Snijd de ui grof, was de tomaten en snijd ze in vier stukken.
  • Was het visafval grondig schoon en breng dit in 1 liter water samen met de tomaat, de ui en het kruidentuiltje aan de kook.
  • Voeg er het ongepelde teentje look bij en laat het 15-30 minuten koken.
  • Kook de aardappelen in de schil met het stukje gerookte heilbot.
  • Smoor de fijngesneden prei, wortels en selder langzaam onder een deksel in een klontje boter.
  • Schik er, als de groenten half gaar zijn, de in gelijke stukken gesneden vis op,± 3x3 cm.
  • Laat de vis in de damp van de groenten en een klont boter langzaam garen.
  • Voeg, als het mengsel te droog wordt, een paar lepels visbouillon bij.
  • Schik er, als de vis gaar is, de gepelde en gesneden aardappelen en schenk er de met zeezout en versgemalen cayennepeper op smaak gebrachte visbouillon over.

Notities / Tips / Wijnadvies

Drink hierbij een witte Trappist.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis
Land van herkomst België