Nieuwpoorts zooitje
Ingrediënten
- 500 gr visafval
- 1 liter water
- 1 glas droge witte wijn
- 1 ui
- 2 tomaten
- 1 teentje look
- peper
- zout
- boter
- 1½ kg visfilets knorhaan, barbeel, schol, tong,
- kabeljauw
- 4 preiwitten
- 2 wortels
- 1 takje selder
- 50 gr gerookte heilbot
- 2 aardappels
- zeezout
- cayennepeper
- 1 eetlepel gehakte peterselie
een kruidentuiltje:
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 1 takje peterselie
Instructies
- Maak de vis schoon ,of vraag het aan de vishandelaar en neem het afval mee.
Maak van het afval en visbouillon:
- Snijd de ui grof, was de tomaten en snijd ze in vier stukken.
- Was het visafval grondig schoon en breng dit in 1 liter water samen met de tomaat, de ui en het kruidentuiltje aan de kook.
- Voeg er het ongepelde teentje look bij en laat het 15-30 minuten koken.
- Kook de aardappelen in de schil met het stukje gerookte heilbot.
- Smoor de fijngesneden prei, wortels en selder langzaam onder een deksel in een klontje boter.
- Schik er, als de groenten half gaar zijn, de in gelijke stukken gesneden vis op,± 3x3 cm.
- Laat de vis in de damp van de groenten en een klont boter langzaam garen.
- Voeg, als het mengsel te droog wordt, een paar lepels visbouillon bij.
- Schik er, als de vis gaar is, de gepelde en gesneden aardappelen en schenk er de met zeezout en versgemalen cayennepeper op smaak gebrachte visbouillon over.
Notities / Tips / Wijnadvies
Drink hierbij een witte Trappist.