Open Appel-Aalbessen Taart
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 100 g boter in kleine blokjes
- 1 vanillestokje
- 250 g aalbessen bakje à 150 g
- 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
- 100 g suiker
- 2 eetlepels griesmeel
- 1 ei gesplitst
Instructies
- Zeef de bloem in een kom.
- Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
- Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
- Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
- Rits de aalbessen van de takjes.
- Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
- Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
- Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
- Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
- Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
- Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
- Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.