Palingsoep van Astrid Veltman

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 5 kleine palingen
  • 2 preien
  • ½ liter blond bier
  • 50 gr zuring hoort er ècht bij
  • krop sla het hart er van
  • 2 sneetjes brood zonder korst
  • 3 eidooiers
  • 1 dl room
  • 100 gr boter
  • peper
  • zout

Instructies

  • Reinig de prei en snijd de witte stukken klein.
  • Smelt 50 gr boter in een kookpan en laat hierin de stukken prei stoven zonder te kleuren.
  • Voeg er na enkele minuten het bier aan toe, 1 liter water en de paling ,afgestroopt en in stukken van 4 cm gesneden.
  • Kruid met peper en zout en stoof 20 minuten op een matig vuurtje met deksel.
  • Haal de paling uit de pan en verwijder de graten.
  • Houd de vis in een pot warm.
  • Giet het kookvocht door een heel fijne zeef en houd het eveneens warm.
  • Reinig de blaadjes zuring en het slahart en snijd ze fijn.
  • Smelt de rest van de boter en voeg de zuring, de sla en de verkruimelde sneetjes brood toe.
  • Kruid met peper.
  • Meng goed met een houten lepel.
  • Roer er beetje bij beetje het kookvocht onder.
  • Dat moet allemaal op een heel zacht vuurtje gebeuren en duurt een tiental minuten.
  • Voeg tenslotte nog de eidooiers, de room en de stukken paling toe.
  • Controleer of het gerecht genoeg is gekruid.
  • Dien zeer warm op.

Notities / Tips / Wijnadvies

Om de eidooiers en de room aan het gerecht toe te voegen, helpt een foefje: klop de dooiers los en voeg onder voortdurend roeren een beetje kookvocht toe.
Giet de room erbij.
Meng dit alles door de soep, terwijl u met een houten lepel zachtjes roert.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis
Land van herkomst België