Panettone di Milano

Panettone, een Milanees kerstnoten-vruchtenbrood, kreeg zijn oorsprong van de Milanese bakker Toni. Hoewel het oorspronkelijk 'pan de Toni' werd genoemd, is het in de loop der eeuwen geëvolueerd tot Panettone. Italianen bakken Panettone over het algemeen niet thuis omdat de exemplaren in de winkels van uitstekende kwaliteit zijn. Dit recept levert een iets minder luchtig brood op dan wat je in de winkel vindt, maar het is zeer vergelijkbaar en net zo heerlijk. Hoewel Panettone traditioneel in een speciale Panettonevorm wordt gebakken, zijn deze vormen buiten Italië moeilijk verkrijgbaar. Je kunt echter ook een ronde taartvorm met een kraag van aluminiumfolie gebruiken. Bind er een feestelijk lint omheen.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Staande mixer, met deeghaken
  • Hoge springvorm Ø 18 cm en 8 cm hoog
  • satéprikker

Ingrediënten

  • 150 ml melk
  • 500 g bloem
  • 14 g gist 1 zakje à 7 g
  • 50 g suiker
  • 6 eieren
  • 1 citroen schoongeboend
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 250 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g sukade
  • 200 g studentenhaver

Instructies

  • Verwarm de melk in een steelpan, maar laat het niet koken.
  • Voeg de lauwwarme melk, bloem, gist, suiker, 5 eieren (per Panettone), en zout toe aan de kom van de staande mixer met deeghaken.
  • Meng gedurende 2 minuten op de laagste stand.
  • Verhoog de snelheid tot middelhoog en meng gedurende 7 minuten tot een samenhangend deeg.
  • Schraap tussentijds de randen van de kom schoon.
  • Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel.
  • Voeg het citrusrasp samen met de boter toe aan het deeg en meng gedurende 7 minuten op middelhoge snelheid.
  • Schraap tussentijds de randen van de kom schoon.
  • Voeg de sukade en studentenhaver toe en meng 1 minuut door het deeg.
  • Schep het beslag in een ruime kom en dek af met vershoudfolie.
  • Laat het 12 uur in de koelkast rusten.
  • Vet de springvorm en de randen royaal in met boter.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed kort door.
  • Vorm het nog plakkerige deeg tot een bal en leg het in de springvorm.
  • Dek het deeg losjes af met vershoudfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek 3 uur rijzen tot het boven de rand uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Klop het resterende ei los.
  • Bestrijk het deeg ermee en bak het ongeveer 20 minuten onder het midden van de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak nog ongeveer 45 minuten.
  • Steek er na 40 minuten een satéprikker in.
  • Als deze er schoon uitkomt, is de Panettone gaar.
  • Haal de Panettone uit de springvorm en laat het 30 minuten afkoelen op een rooster.
  • Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Notities / Tips / Wijnadvies

Heerlijk met boter of mascarpone.
--------------------------------------------------------------------------------------------------