Pastasalade met sperziebonen
Ingrediënten
Instructies
- Kook de pasta beetgaar.
- Was de sperziebonen, verwijder de uiteindjes en kook ze tot ze net zacht zijn, maar wel echt gaar.
- Halveer de bonen of snijd ze in drieën.
- Snijd de tomaten in parten.
- Klop een dressing van de olie, het citroensap, de fijngehakte oregano, peper en zout en meng de dressing door de pasta, sperziebonen en tomaten.
- Garneer met de in parten gesneden eieren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Info:
Sperziebonen, prinsessenbonen of suikerbonen, snijboon, pronk- of spekboon, doperwten, kapucijners, tuinbonen, kousenband... Er zijn vele soorten bonen, misschien wel honderd. We kennen onder andere klimbonen, groeiend langs de spits toelopende stellages en stambonen, groeiend zonder steun, aan lage struikjes. In Nederland is de grootste aanvoer van de bekendste groene bonen, de sperzie- en snijboon, in juli en augustus.
Koop altijd bonen die knappend breken als u ze open buigt; de breekvlakken moeten groen en sappig zijn.
Bewaar bonen niet onder de 7°C.
Alle bonen moeten voor consumptie worden gekookt. Ze bevatten een giftig eiwit, dat ernstige maag- en darmstoornissen kan veroorzaken. Dit wordt afgebroken door de bonen minstens 10 minuten te koken.
Sperziebonen, prinsessenbonen, snijbonen, pronkbonen en tuinbonen smaken erg lekker als salade. Kook de bonen hiervoor beetgaar, snijd ze zo nodig wat kleiner en schep een dressing van olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflook, fijngeknipte munt, peper en zout door de nog warme, goed uitgelekte bonen. Serveer lauwwarm of koud.
Maar ook gestoofd met tomaten, sjalot en basilicum smaken deze bonen verrukkelijk.
Dankzij de moderne teeltmethoden, hoeven bonen tegenwoordig niet meer te worden afgehaald. Het afsnijden van de boven- en onderkant is voldoende.
Mochten de bonen door het koken bruingroenig van kleur worden, dan komt dit door een reactie van het chlorofyl en de zuren in de bonen. Kook de bonen de volgende keer eens, zonder deksel, in ruim kokend water.
Koop altijd bonen die knappend breken als u ze open buigt; de breekvlakken moeten groen en sappig zijn.
Bewaar bonen niet onder de 7°C.
Alle bonen moeten voor consumptie worden gekookt. Ze bevatten een giftig eiwit, dat ernstige maag- en darmstoornissen kan veroorzaken. Dit wordt afgebroken door de bonen minstens 10 minuten te koken.
Sperziebonen, prinsessenbonen, snijbonen, pronkbonen en tuinbonen smaken erg lekker als salade. Kook de bonen hiervoor beetgaar, snijd ze zo nodig wat kleiner en schep een dressing van olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflook, fijngeknipte munt, peper en zout door de nog warme, goed uitgelekte bonen. Serveer lauwwarm of koud.
Maar ook gestoofd met tomaten, sjalot en basilicum smaken deze bonen verrukkelijk.
Dankzij de moderne teeltmethoden, hoeven bonen tegenwoordig niet meer te worden afgehaald. Het afsnijden van de boven- en onderkant is voldoende.
Mochten de bonen door het koken bruingroenig van kleur worden, dan komt dit door een reactie van het chlorofyl en de zuren in de bonen. Kook de bonen de volgende keer eens, zonder deksel, in ruim kokend water.