Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 2 patrijzen ½ per persoon
- 200 gr gerookt spek
- 200 gr Ardeense ham
- 50 gr reuzel
- 100 gr boter
- 1 groene kool
- 2 uien
- 1 takje tijm
- 2 laurierbladen
- ¾ liter donker abdijbier
- geraspte nootmuskaat
- peper
- zout
Instructies
- Halveer de patrijzen.
- Doe de reuzel in een pan en laat deze op laag vuur uitsmelten.
- Voeg de patrijsdelen toe en laat ze aan alle kanten mooi bruin worden.
- Maak de kool schoon en snijd deze grof in stukken.
- Doe de groente in 1 liter kokend water met weinig zout, laat de kool op hoog vuur enkele seconden blancheren en giet het water af.
- Druk de kool goed uit om zoveel mogelijk water af te voeren.
- Doe de boter, de in blokjes gesneden ham, het in blokjes gesneden spek, de schoongemaakte en in ringen gesneden uien, de tijm en de laurier in een vuurvaste schaal.
- Voeg de helft van de kool toe, leg de patrijzen daarop en de rest van de kool daaroverheen.
- Kruid met zout, peper en wat geraspte nootmuskaat.
- Schenk tenslotte het bier over het gerecht en doe een deksel op de schotel.
- Laat het geheel in een matigwarme oven ± 2 uur stoven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Smaak eventueel nog af met zout en peper en serveer het gerecht zeer warm met gekookte aardappelen.