Pittige Javaanse gehaktballen in ketjapsaus

Pittige Javaanse gehaktballen in ketjapsaus

Deze Javaanse gehaktballen zijn heerlijk kruidig met knoflook, sambal en ketjap. Perfect als bijgerecht bij rijst en een frisse komkommersalade.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ketjap
  • 500 g rundergehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 1 ui

Instructies

  • Snipper de ui en pers de knoflook.
  • Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 platte ballen van.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin.
  • Voeg de ketjap en het water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en dek de pan af.
  • Laat de gehaktballen ongeveer 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en komkommersalade.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Heerlijk met pandanrijst en atjar tjampoer als friszuur contrast.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht, of een kruidige rosé.

Voedingswaarden

Calories: 365 kcal | koolhydraten: 7 g | Protein: 24 g | Vet: 26 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 3.2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Rundvlees / Vlees / Warme hapjes
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden