Polio Pina
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Ingrediënten
- 400 gram kippenpoulet
- 300 gram rijst
- 150 gram boter
- 2 theelepels ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel saffraan
- 1 klein blikje ananas
- 150 gram krenten
- 2 citroenen
- 1 theelepel bruine suiker
- 2 deciliter tomatenjus
- ½ deciliter witte wijn
- 1 borrelglas rum
- peper
- zout
- maggi
Instructies
- Was de rijst op een vergiet.
- Doe 50 gram boter in een rijstpan en smelt deze, voeg toe 1 theelepel fijngesnipperde ui en smoor even door.
- Doe hier de rijst bij en laat al roerende in ca. 10 minuten zwellen.
- Voeg toe 7 deciliter blanke bouillon of water met 2 maggiblokjes.
- Roer aan de kook, voeg toe 1 theelepel saffraanpoeder en 2 theelepels zout.
- Laat met gesloten deksel au bain Marie in ca. 35 minuten gaar worden.
- Maak de korrels met een vork los, en houd de rijst warm.
- Wrijf de gewassen kippenpoulet in met citroensap, peper en zout, wentel ze licht door wat bloem en braad ze goudgeel in een braadpan, waarin 1 ons boter lichtbruin is geworden.
- Voeg toe 2 theelepels fijngesnipperde ui en een fijngewreven pitje knoflook.
- Sudder nog even door en blus met een scheut witte wijn.
- Doe er nu bij 2 deciliter tomatenjus, 1 deciliter ananassap en wat geraspte citroenschil.
- Stoof de kip in ca. 1 uur gaar.
- Voeg erbij 1½ ons gewassen krenten, 1 theelepel bruine suiker en de ananas tot pulp gezeefd.
- Laat alles nog 15 minuten doorsudderen en voeg voor het opdienen een glaasje rum toe
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de saffraan rijst apart.