Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek
Deze traditionele Poolse jachtschotel, ook wel Bigos genoemd, combineert zuurkool, witte kool, spek en paddenstoelen tot een rijke en smaakvolle stoofpot. Perfect voor koude dagen!
Ingrediënten
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes
- 400 g paddenstoelenmelange gehalveerd
- 3 dl rode wijn
Instructies
- Kook de witte kool in een braadpan met weinig water tot deze beetgaar is.
- Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en meng dit met de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels.
- Leg het zuurkoolspek op de kool en laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn.
- Voeg indien nodig wat water toe en schep de kool af en toe om.
- Haal het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
- Smelt in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende 15 minuten.
- Haal ze uit de pan en snijd in stukjes.
- Bak in het achtergebleven bakvet de uiringen 2 minuten glazig.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 3 minuten al omscheppend.
- Voeg het paddenstoelmengsel, het gesneden spek en de worstblokjes toe aan de kool.
- Schenk de rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog 10 minuten zachtjes koken.
- Serveer de Bigos met gekookte krieltjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze Bigos met knapperig brood en een scheutje zure room voor een extra romige smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, soepele rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past perfect bij deze Poolse jachtschotel.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 5 g