Prei met vinaigrette en ardennerham

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 dunne preien
  • zout
  • 1 citroen
  • peper
  • 1 teentje knoflook
  • ½ sjalotje
  • 1 takje verse tijm
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 plakken Ardenner ham iets dikker gesneden

Instructies

  • Haal de buitenste bladeren van de preien en snijd de onderkant en het groene deel eraf, zodat alle preien even lang zijn.
  • Was de preien en halveer ze overdwars.
  • Kook de preien in een pan met ruim water en zout in ± 20 minuten gaar.
  • Pers intussen de citroen uit en meng het sap met zout en peper.
  • Neem de preien uit de pan, spoel ze onder koud water af en laat ze uitlekken.
  • Leg ze in een schaal en schenk het citroensap erover.
  • Zet de schaal tot het gebruik in de koelkast.
  • Pel de knoflook en de sjalot en snipper ze fijn.
  • Neem de tijmblaadjes van de takjes en knip ze fijn.
  • Klop in een kom de knoflook, sjalot, tijm, mosterd en wijnazijn tot een dressing en schenk er, al kloppend, de olie bij.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de preien over 4 borden, schenk de vinaigrette erover en leg de plakjes ham aan één kant.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst België