Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen
Een traditioneel zondagsgerecht uit Prinsenbeek: zoete krentenpap met hartige, grove worstenbollen. Een eenvoudige en vullende maaltijd.
Ingrediënten
Voor de pap:
- 1 ¾ liter water
- 100 g rijst
- Klontje boter of vet
- 75 g krenten
- Snufje zout
Voor de worstenbollen:
- 500 g grofgemalen varkensgehakt
- 3 beschuiten
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Boter of boter met reuzel
Instructies
Krentenpap:
- Was de rijst en krenten goed.
- Breng het water aan de kook in een grote pan.
- Voeg de rijst, krenten, zout en boter toe.
- Kook de pap op laag vuur ca.
- 65 minuten gaar, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Zorg ervoor dat de pap mooi gebonden wordt.
Worstenbollen:
- Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
- Vorm van het gehakt 5-6 grote ballen.
- Braad de worstenbollen in boter of een mengsel van boter en reuzel gaar en bruin in een koekenpan.
- Voeg een beetje water toe aan de braadjus.
Serveren:
- Schep de krentenpap in diepe borden.
- Maak in het midden van de pap een kuiltje.
- Leg in het kuiltje een worstenbol en schep er de braadjus over.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de pap warm. Een schepje grove mosterd past goed bij de worstenbollen.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een donker biertje.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 20 g