Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen

Warme krentenpap met rozijnen geserveerd in een kom, vergezeld door twee worstenbollen op een houten tafel met landelijke uitstraling.

Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen

Een traditioneel zondagsgerecht uit Prinsenbeek: zoete krentenpap met hartige, grove worstenbollen. Een eenvoudige en vullende maaltijd.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de pap:

  • 1 ¾ liter water
  • 100 g rijst
  • Klontje boter of vet
  • 75 g krenten
  • Snufje zout

Voor de worstenbollen:

  • 500 g grofgemalen varkensgehakt
  • 3 beschuiten
  • 1 ei
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • Boter of boter met reuzel

Instructies

Krentenpap:

  • Was de rijst en krenten goed.
  • Breng het water aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de rijst, krenten, zout en boter toe.
  • Kook de pap op laag vuur ca.
  • 65 minuten gaar, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de pap mooi gebonden wordt.

Worstenbollen:

  • Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
  • Vorm van het gehakt 5-6 grote ballen.
  • Braad de worstenbollen in boter of een mengsel van boter en reuzel gaar en bruin in een koekenpan.
  • Voeg een beetje water toe aan de braadjus.

Serveren:

  • Schep de krentenpap in diepe borden.
  • Maak in het midden van de pap een kuiltje.
  • Leg in het kuiltje een worstenbol en schep er de braadjus over.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de pap warm. Een schepje grove mosterd past goed bij de worstenbollen.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een donker biertje.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rijst / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden