Provençaalse runderstoofschotel
Equipment
- keukenpapier
- aardewerken ovenschaal met deksel
Ingrediënten
- 1 kg sukadelapjes
- 3 kleine uien
- 2 kleine winterwortels
- 3 stengels bleekselderij
- 10 g verse peterselie
- 10 g verse Provençaalse-kruidenmix
- 3 teentjes knoflook
- 1 sinaasappel
- 2 laurierblaadjes
- 4 dl rode wijn Gigondas of Côtes du Rhône
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 vleestomaten
- 100 g magere spekblokjes
- 10 zwarte olijven zonder pit
- zout en versgemalen peper
- ⅔ theelepel gemalen piment
- ½ theelepel suiker
Instructies
Voorbereiden
- (1 dag van tevoren) Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
- 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
- Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
- Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
- 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
- Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
- Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
- Vlees in kom doen.
- Toevoegen: ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
- Goed door elkaar scheppen.
- Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.
Bereiden
- 2 Uien pellen en snipperen.
- Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
- 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
- Tomaten wassen en in blokjes snijden.
- Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
- Blokjes spek omscheppen met peterselie.
- Olijven in stukjes snijden.
- Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
- Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
- Marinade zeven.
- In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
- Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
- Bestrooien met zout en peper.
- Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
- Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
- Afdekken met rest van vlees.
- Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
- Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
- Gezeefde marinade erover schenken.
- Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 1/2 à 3 uur gaar stoven.
- Tussentijds omscheppen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met aardappeltjes.