Provençaalse runderstoofschotel

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg sukadelapjes
  • 3 kleine uien
  • 2 kleine winterwortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 10 g verse peterselie
  • 10 g verse Provençaalse-kruidenmix
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 dl rode wijn Gigondas of Côtes du Rhône
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 vleestomaten
  • 100 g magere spekblokjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • zout en versgemalen peper
  • theelepel gemalen piment
  • ½ theelepel suiker

Instructies

Voorbereiden

  • (1 dag van tevoren) Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
  • 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
  • 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
  • Vlees in kom doen.
  • Toevoegen: ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
  • Goed door elkaar scheppen.
  • Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.

Bereiden

  • 2 Uien pellen en snipperen.
  • Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
  • Blokjes spek omscheppen met peterselie.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Marinade zeven.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
  • Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
  • Afdekken met rest van vlees.
  • Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
  • Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
  • Gezeefde marinade erover schenken.
  • Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 1/2 à 3 uur gaar stoven.
  • Tussentijds omscheppen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met aardappeltjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rundvlees / Stoofpot / Vlees
Land van herkomst Frankrijk