Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote
Ingrediënten
Voor de Cheesecake:
- 90 g amandelschaafsel
- 1 citroen
- 800 g roomkaas
- 350 g suiker
- 3 eieren
- 2 vanillestokjes
Voor de Sinaasappelcompote:
- 4 sinaasappels
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- ½ zakje verse munt à 15 g fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook.
- Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
- Bekleed de zijkant en bodem van een taartvorm met het geroosterde amandelschaafsel.
- Boen de citroen schoon.
- Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de citroen uit.
- Klop in een kom de roomkaas met een mixer tot een romige massa.
- Voeg de citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toe.
- Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
- Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en roer dit door het kaasmengsel.
- Schraap regelmatig met een spatel langs de zijkant van de beslagkom voor een mooi egaal beslag.
- Spatel het beslag in de ingevette taartvorm.
- Tik de taartvorm 3 keer op het aanrecht om overtollige lucht te verwijderen.
- Schenk voorzichtig water in een braadslede in de geopende oven.
- Plaats de taartvorm voorzichtig in het waterbad (au bain-marie).
- Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar, of tot het midden stevig aanvoelt.
- Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
- Boen intussen 1 sinaasappel schoon.
- Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de sinaasappel uit.
- Snijd de rest van de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en verwijder de partjes.
- Kook in een pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water tot de suiker begint te borrelen en licht verkleurt.
- Blus af met het sinaasappelsap.
- Roer de sinaasappelrasp erdoor.
- Roer in een kommetje het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot een glad mengsel.
- Roer het aardappelzetmeel op laag vuur door de sinaasappelsaus en blijf roeren tot de saus gebonden is.
- Roer de sinaasappelpartjes en fijngehakte munt door de saus.
- Laat de sinaasappelcompote afkoelen en serveer deze bij de cheesecake.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
De frisse smaak van de sinaasappelcompote en de romige textuur van de cheesecake passen perfect bij een glas zoete, fruitige dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. Hun natuurlijke zoetheid en fruitige aroma's complementeren de smaken van dit heerlijke dessert.Voedingswaarden
Calories: 491 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 9 g | Vet: 30 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 44 g