Romige Chipolatapudding met Fruit en Bitterkoekjes

Romige Chipolatapudding met Fruit en Bitterkoekjes

Porties: 4 -
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 4 mandarijnen
  • 4 el sinaasappellikeur
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 3 eierdooiers
  • 1 el maïzena
  • 250 ml slagroom
  • 50 g blanke rozijnen geweekt
  • 1 schijf ananas uit blik fijngesneden
  • 100 g bitterkoekjes verkruimeld

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open.
  • Verwarm in een pan de melk met suiker en het vanillestokje en laat het 20 minuten zachtjes trekken.
  • Schil de mandarijnen dik tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
  • Besprenkel de mandarijnpartjes met de helft van de sinaasappellikeur.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Roer de eierdooiers met maïzena los.
  • Neem het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg door de melk.
  • Laat 2 eetlepels van de melk iets afkoelen en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Schenk het mengsel terug in de melk en verwarm al roerend met een houten lepel tot het een dikke vla wordt (het mengsel 'hangt' aan de bolle kant van de lepel en een streep blijft zichtbaar als je er met je vinger doorheen trekt).
  • Neem de pan direct van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de warme melk.
  • Zet de pan in een bak met ijskoud water en laat het mengsel afkoelen tot het na ongeveer 30 minuten lobbig wordt, af en toe roerend.
  • Klop intussen bijna stijve slagroom met de rest van de sinaasappellikeur.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het lobbig geworden mengsel.
  • Meng de geweekte rozijnen, fijngesneden ananas, de helft van de mandarijn (in stukjes) en de verkruimelde bitterkoekjes erdoor.
  • Schep het mengsel in de ingevette puddingvorm, strijk het glad en laat het in de koelkast ongeveer 2 uur opstijven.
  • Houd de puddingvorm 30 seconden in een bak met heet water, zodat de pudding makkelijk loslaat van de vorm.
  • Leg een schaal omgekeerd op de puddingvorm, keer deze om en laat de pudding voorzichtig op de schaal glijden.
  • Garneer de pudding met de rest van de mandarijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze romige chipolatapudding met fruit en bitterkoekjes wordt heerlijk vergezeld door een glas zoete, aromatische dessertwijn zoals een Sauternes of een Late Harvest Chenin Blanc. Hun rijke smaken en zachte textuur complementeren perfect de romige en fruitige tonen van de pudding.

Voedingswaarden

Calories: 601 kcal | koolhydraten: 71 g | Protein: 11 g | Vet: 30 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 54 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij / Vegetarisch