Romige Gegratineerde Aardappelen met Spek en Gruyère
Geniet van deze heerlijke gegratineerde aardappelen met spek en gruyère, perfect als bijgerecht bij een winterse maaltijd. De romige textuur en knapperige kaaslaag maken dit gerecht onweerstaanbaar.
Ingrediënten
- 1 sjalotje
- 50 g ontbijtspek in plakjes
- 1 eetlepel boter of margarine
- ⅛ l slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- ½ zakje geraspte gruyère kaas à 100 g
- 10 sprietjes bieslook
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Instructies
- Schil en was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
- Pel het sjalotje en snijd het in dunne ringen.
- Snijd het spek in repen van ca.
- 1 cm breed.
- Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de spekreepjes ca.
- 2 minuten zachtjes.
- Voeg de sjalotringen toe en bak deze ca.
- 2 minuten mee.
- Meng in een kom de slagroom met zout en peper.
- Vet de ovenschaal in met boter of margarine.
- Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
- Verdeel de spekreepjes en sjalotringen over de aardappelen.
- Schenk de slagroom over de schotel en bestrooi met de helft van de geraspte gruyère.
- Verwarm de oven voor op 225°C (gasovenstand 5).
- Bak de aardappelschotel in het midden van de oven in ca.
- 30 à 40 minuten goudbruin en gaar.
- Bestrooi de aardappelen na ca.
- 20 minuten baktijd met de rest van de gruyère.
- Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook eroverheen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 15 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g