Romige mosselsoep uit Yerseke

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • zeefdoek

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • 30 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 4 dl kruidenbouillon van tablet
  • 10 draadjes saffraan
  • 100 g zeekraal
  • 75 g lamsoren
  • Zout peper
  • 4 eetlepels fijngehakte salie

Instructies

  • Boen de mosselen schoon.
  • Verwijder kapotte mosselen en mosselen die na een tik op het werkblad niet meer sluiten.
  • Breng de mosselen met witte wijn en slagroom aan de kook.
  • Laat met de deksel op de pan 5 minuten op hoog vuur koken.
  • Schud de pan tussendoor tot de mosselen open zijn.
  • Schep de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Neem de mosselen uit de schelpen.
  • Zeef het kookvocht door een doek.
  • Verhit boter in een grote pan.
  • Bak de ui op laag vuur ongeveer 5 minuten, regelmatig omscheppend.
  • Voeg bouillon en saffraan toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg het kookvocht van de mosselen en zeekraal toe aan de bouillon en laat nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg lamsoren en mosselen toe aan de soep en verwarm het geheel goed door.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi met fijngehakte salie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatie-ideeën:

Vervang lamsoren eventueel door veldsla.
Gebruik haricots verts (dunne sperzieboontjes) in plaats van zeekraal.
Serveer de soep met geroosterde witbroodreepjes bestreken met mosterdboter of verse roomkaas met mierikswortel.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Nederland / Zeeland
Feestdagen etc Kerst