Roomboterkoek met amandelspijs
gevulde roomboterkoek
Equipment
- Lepel
- vork
- springvorm (Ć 26 cm)
Ingrediƫnten
Dit heb je nodig voor het boterkoekdeeg:
- 350 gram bloem
- 250 gram roomboter kamertemperatuur
- 100 gram witte basterd suiker
- 100 gram kristal suiker fijne
- 1 ei
- 1 losgeklopt ei
- snufje zout
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels melk
Dit heb je nodig voor de amandelspijsvulling:
- 300 gram amandelspijs
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel heet water
- 1 theelepel citroensap
Instructies
- Meng het amandelspijs met het losgeklopte ei, heet water, citroensap tot een klontvrije massa, zet het afgedekt opzij tot gebruik.
- Mix de boter met de beiden suiker goed doorelkaar.
- Voeg het ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
- Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Of zoals ik, ik gebruik een boterkoek vorm, die inboteren en nog even met wat bloem bestuiven.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
- Verdeel 1 deel deeg gelijkmatig over de bodem, maak het eventuale glad met de achterkant van een lepel, dat dit gemakkelijker gaat af en toe in heet water dopen.
- Verdeel daarna het amandelspijs gelijkmatig over de bodem deeg en naak deze ook glad met de lepel.
- Dek het amandelspijs af net het achtergehouden deeg, strijk deze ook glad met de lepel.
- Klop het overgeblevennei los met de melk.
- Bestrijk het deeg dun met het mengsel.
- Zet de vorm een half uurtje in de koelkast.
- Oven voorverwarmen op 155 graden hetelucht.
- Trek met een vork lijntjes dat je een ruitpatroon krijg.
- Bestrijk hem nog een keer met het eimengsel.
- Bak de koek ongeveer in 45min. goudbruin en gaar.
- Afkoelen en nu alleen nog maar opeten en genieten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Hier het recept van de gevulde roomboterkoek, BAKSEGEVULDE ROOMBOTERKOEK Moet eerlijk zeggen dat mijn boterkoek eigenlijk vaak mislukt uit mijn oven rolde. Inmiddels is dat verleden tijd en bak ik af en toe zo'n heerlijke calorie boterbom?.En hij lukt altijd! Deze keer een gevulde. De inspiratie hiervan komt wel van vroeger uit mijn kindertijd. De toevoeging van amandelspijs zorgt voor een heerlijk extraatje in deze zachte roomboterkoek. Hij valt gelukkig altijd heel goed in de smaak, bij vrienden, familie en mijn gasten. Laat me weten of hij lukt, ben benieuwd ?