Rundstong met rozijnen
Ingrediënten
- 1 rundstong voor 4 personen
- 2 uien
- 4 wortelen
- 1 selder
- 2 preien
- 2 laurierbladen
- 1 takje tijm
- 50 gr boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 50 gr rozijnen
- ½ liter blond bier
- peper
- zout
Instructies
- Laat de rundstong 2-3 uur in koud water staan en droog het vlees met keukenpapier goed af.
- Maak een bouillon met de gesnipperde groenten en kruid die met tijm, zout en peper.
- Laat de rundstong in de bouillon tenminste 2 uur zachtjes koken, controleer regelmatig met een vork of het vlees al gaar is.
- Haal het dan met een schuimspaan uit de pan en verwijder het vel rond de tong.
- Snijd het vlees dan in plakjes of stukjes en houd die in wat kookvocht warm.
- Smelt de boter in een kleine pan, voeg de bloem toe en roer het geheel met een houten lepel door elkaar tot een blanke roux ontstaat.
- Doe er ± 2 eetlepels van het kookvocht van de tong bij, met de tomatenpuree, het bier en de rozijnen.
- Laat alles op laag vuur 15-20 minuten doorkoken en roer af en toe met een houten lepel door de saus.
- Kruid naar smaak met peper en zout.
- De saus is klaar als zij goed gebonden en mooi glad is.
- Voeg eventueel nog wat zout, peper en andere kruiden toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer het gerecht met gekookte aardappelen.