Speculaas van Astrid Veltman

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Speculaaskruiden
  • 30 gram kaneelpoeder
  • 10 gram kruidnagelpoeder
  • 10 gram nootmuskaat
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram anijszaad
  • 5 gram korianderzaad

Instructies

  • Bakken in spiegelbeeld
  • De benaming 'speculaas' is afkomstig van het Latijnse 'speculum', dat spiegel betekent.
  • De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
  • Zelfgebakken met de speculaasplank
  • Neem eens een kijkje bij een keukenwinkel, daar vindt u de mooiste èn handige speculaasplanken.
  • Soms met 4 verschillende vormen erin, waarmee u kleine speculaasjes kunt bakken.
  • Of een grote vorm waarmee één grote pop kan worden gemaakt.
  • Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstebloem of maïzena bestoven.
  • Druk het deeg in de vormpjes en klop het er voorzichtig weer uit.
  • Bak de koekjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven.
  • Bestuif de plank voor het vullen steeds opnieuw!

Speculaas en speculaaskruiden

  • De naam speculaas is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord 'speculator' ('hij die alles ziet'), de bijnaam van Sint-Nicolaas.
  • Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden, een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
  • Stamp de specerijen goed fijn.
  • Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw.
  • Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas