Ga terug
Email Link
Afdrukken
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Speculaas van Astrid Veltman
Porties:
4
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
Speculaaskruiden
▢
30
gram
kaneelpoeder
▢
10
gram
kruidnagelpoeder
▢
10
gram
nootmuskaat
▢
5
gram
witte peper
▢
5
gram
anijszaad
▢
5
gram
korianderzaad
Instructies
Bakken in spiegelbeeld
De benaming 'speculaas' is afkomstig van het Latijnse 'speculum', dat spiegel betekent.
De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
Zelfgebakken met de speculaasplank
Neem eens een kijkje bij een keukenwinkel, daar vindt u de mooiste èn handige speculaasplanken.
Soms met 4 verschillende vormen erin, waarmee u kleine speculaasjes kunt bakken.
Of een grote vorm waarmee één grote pop kan worden gemaakt.
Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstebloem of maïzena bestoven.
Druk het deeg in de vormpjes en klop het er voorzichtig weer uit.
Bak de koekjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven.
Bestuif de plank voor het vullen steeds opnieuw!
Speculaas en speculaaskruiden
De naam speculaas is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord 'speculator' ('hij die alles ziet'), de bijnaam van Sint-Nicolaas.
Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden, een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Stamp de specerijen goed fijn.
Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw.
Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Koek
Land van herkomst
Nederland
Feestdagen etc
Sinterklaas