Speculaasjes van Astrid Veltman 2

Speculaasjes van Astrid Veltman 2

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

voor ± 50 stuks

  • 200 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 6 gram speculaaskruiden = 1 eetlepel
  • zout
  • 50 gram amandelen

zo nodig 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken

Instructies

  • Hak of snipper de amandelen, pel ze niet.
  • Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar.
  • Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar.
  • Meng er de amandelen en zo nodig de melk door.
  • Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het deeg:
  • Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of aardappelmeel.
  • Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg.
  • Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het aanrecht.
  • Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ±1/3 cm dikte.
  • Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een ander vormpje.
  • Beboter de bakplaat.
  • Verwarm de oven 10 minuten voor op ± 180°C.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ± 20 minuten gaar.
  • Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat klaar.
  • Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede bakplaat erin.
  • Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas