Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee
Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Ingrediënten
Voor de appelhachee:
- 150 g gedroogde appeltjes
- 3 el rozijnen
- 1½ dl sinaasappelsap
- 2 el boter
- 600 g hacheevlees
- 1 ui gesnipperd
- 1 tl basterdsuiker
- 1 el bloem
- 3 dl runderbouillon van tablet
- 2 kruidnagels
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
Voor de appelhachee:
- Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
- Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
- Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
- Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
- Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
- Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
- Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
- Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.
Voor de stamppot:
- Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
- Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
- Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
- Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
- Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
- Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
- Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
- Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 750 kcal | koolhydraten: 80 g | Protein: 40 g | Vet: 30 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 12 g