Stamppot Spruiten met Appel en Spekjes
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
- 4 appels bijv. Elstar of Jonagold, geschild en in stukken
- 500 g spruitjes
- 2 eetlepels olie
- 250 g gerookte spekblokjes
- 150 ml melk
- 50 g boter in blokjes
Instructies
- Kook in een pan met een flinke bodem de aardappels en appels samen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
- Verhit in een wok de olie en bak de gerookte spekblokjes in 3-4 minuten knapperig.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Roerbak de spruitjes in het spekvet gedurende 5 minuten.
- Voeg een scheutje water toe en laat de spruitjes nog 5 minuten gaar worden.
- Meng de gebakken spekjes door de spruitjes en breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Verwarm de melk zachtjes.
- Giet de aardappels en appels af en stamp ze tot puree met de warme melk en blokjes boter.
- Meng de spruitjes door de aardappel-appelpuree.
- Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verdeel het over vier borden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker in combinatie met wild of stoofvlees.