Taaitaai 2

Taaitaai 2

Porties: +
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 230 gram bloem
  • 4 gram kaneel
  • 1 gram kruidnagel gemalen
  • 2 gram anijszaad gemalen
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 65 gram honing
  • 3 gram bakpoeder
  • melk naar smaak

Instructies

  • Zeef de bloem met de kaneel, de gemalen kruidnagel en het anijszaad in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe de basterdsuiker met de honing en 3½ dl water in een steelpan en laat alles even aan de kook komen tot de suiker is gesmolten.
  • Schenk dit kokende mengsel in het kuiltje.
  • Roer nu snel met een houten lepel vanuit het midden; neem steeds wat bloem van de zijkant mee.
  • Hoe sneller het deeg maken gebeurt, des te beter zal de taaitaai worden.
  • De bloem moet namelijk gedeeltelijk gaar worden en dat gebeurt door snel te werken.
  • Het deeg moet mooi glad worden.
  • Laat het deeg in de kom afkoelen en laat het op een koele plaats 3-4 dagen rusten.
  • Dek de kom met een vochtig gemaakte doek af en maak die elke keer weer vochtig, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Kneed het deeg na de rust met de (met bloem bestoven) hand flink door.
  • Kneed er tot slot het bakpoeder door.
  • Bestuif grote of kleine speculaasvormen met bloem en druk hierin wat deeg goed aan.
  • Ga met een mes over het oppervlak van de plank, zodat het overtollige deeg eraf valt.
  • Keer de plank met een flinke klap, zodat de taaitaai eruit valt.
  • Ga zo door tot het deeg op is.
  • Leg de deegpoppen op een beboterde bakplaat en bestrijk ze met wat melk.
  • Schuif de bakplaat in het midden van een zeer hete oven (230°C) en bak de taaitaaipoppen vlug gaar en bruin, zodat ze niet te hard worden.
  • Laat ze op een taartrooster afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas