Tabouleh van Astrid Veltman
Ingrediënten
Instructies
- Wel de couscous of bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het
- wat afkoelen.
- Snijd de komkommer (met schil) in kleine blokjes.
- Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Hak de paprika, de ui en het groen van peterselie en munt fijn.
- Meng de helft van de peterselie en 3 eetlepels munt met het limoen- of citroensap, de olijfolie en het zout.
- Meng de groenten, de couscous of bulghur en de saus.
- Snijd de sla in dunne repen en leg die op een platte schaal.
- Schep de tabouleh erop, druk het aan en vorm er zo een berg van.
- Halveer de kerstomaatjes.
- Roer een dressing van 6 eetlepels olie, 2 eetlepels citroensap, de knoflook uit de pers, een flinke draai peper en de peterselie en schep dit bij de kerstomaatjes.
- Schep het geheel rond de tabouleh en strooi de pijnboompitten erover.
- Met warme, geroosterde shoarmabroodjes erbij, is deze salade een maaltijd op zich.
- U kunt er natuurlijk ook nog een stukje gegrild vlees of geroosterde vis bij geven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Couscous en bulghur zijn graanproducten uit de Arabische wereld, die allebei nog het meest lijken op grofgemalen griesmeel. Dat het geen griesmeel is, ziet u aan de gelige kleur. Een deeg van bloem en water wordt gedroogd tot een harde koek en dan vermalen. Het is meestal voorgekookt, zodat de bereidingstijd heel kort is: soms is wellen al voldoende, soms moet het nog even worden gekookt. Bulghur lijkt een beetje op couscous. Hiervoor worden de tarwekorrels gestoomd (zodat ze versneld ontkiemen), gedroogd en gemalen. Bulghur is al bijna gaar, zodat wellen in heet water voldoende is. Maar het kan ook, net als pilav of risotto, eerst worden gebakken.