Tanegenia
Spaanse andijviesalade
Ingrediënten
- 300 gram andijvie
- 3 eetlepels zonnebloemolie of andere olie
- 5 eetlepels citroensap of geurige azijn
- zout
- peper
- Worcestershiresaus
- 2 grote appels zachtzure
- 2 augurken middelgrote zoetzure
- 1 kleine ui zeer fijngesnipperde
- 4 eetlepels zure room of yoghurt
- 1 theelepel mosterd goudgele
- 1 theelepel suiker
- 3 eieren gekookte gepelde
- 50 gram walnoten gepelde gehakte
- 2 gepelde tomaten zonder zaad
Instructies
- Verwijder de zeer harde en beschadigde bladeren van de andijvie.
- Druk met 1 hand de bladeren van de andijviestronk goed tegen elkaar aan en snijd dan de andijvie in smalle repen.
- Dep die repen dan nog eens goed droog.
- Klop door de olie 3 eetlepels citroensap, met naar smaak weinig peper en zout of Worcestershiresaus.
- Doe dit sausje in een kom, schep de andijvie erdoor en leg een bord op de kom.
- Was, droog, boor en schil de appels.
- Snijd die in dunne plakken en verdeel die overlangs en overdwars in kleine blokjes.
- Besprenkel deze met de rest van het citroensap.
- Snipper de augurken fijn en roer die met de ui door de blokjes appel.
- Roer de room, de mosterd en 1/2 theelepel suiker door elkaar en schep dit sausje door het appel mengsel.
- Snijd de eieren in plakken.
- Schep even voor het serveren het appel mengsel door de andijvie.
- Proef de salade en voeg naar smaak de rest van de suiker, peper en zout of Worcestershiresaus toe.
- Snijd de stukken tomaat zeer fijn.
- Breng de salade over op de serveerschaal en garneer de salade met de gehakte noten, de stukjes tomaat en de plakjes ei.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met gebakken aardappelen.