Tarte Flamande
Ingrediënten
Voor het vetdeeg:
- 125 gr boter
- 125 gr griessuiker
- 2 eieren
- 250 gr bloem
Voor de frangipane:
- 125 gr boter
- 125 gr amandelpoeder
- 125 gr griessuiker
- 3 kleine eieren
- 50 gr bloem gezeefde
Voor de vulling:
- 500 gr krieken op sap uitgelekte
- 4 eidooiers
- 100 gr griessuiker
- 100 gr boter
- 5 eiwitten
- 50 gr suiker ultrafijne
- 75 gr bloem
- 75 gr maïszetmeel
- 2 eetlepels poedersuiker
Instructies
- Wrijf de boter en de suiker op de tafel door elkaar.
- Kneed de eieren één voor één door de suikermassa ,roer met gespreide vingers, dat gaat makkelijker.
- Kruimel er de bloem door, zoals u brood zou verkruimelen.
- Vorm er een bol van, wikkel die in plasticfolie en laat hem in de koelkast opstijven.
De frangipane:
- Roer de boter romig en klop verder op met het amandel-suikermengsel.
- Klop er één voor één de eieren door en spatel er de gezeefde bloem door.
- Verdeel het vetdeeg in 2 delen, rol die uit op 3 mm dikte en bedek hiermee 2 hoge, breedgebekte vormen van ± 21 cm diameter.
- Smeer op de bodem een laagje frangipane en leg hierop de uitgelekte krieken, zonder sap.
- Klop voor de vulling de eidooiers en de suiker tot een lint.
- Spatel er de gesmolten, maar niet warme boter door.
- Klop de eiwitten op, voeg er de fijne suiker bij en klop alles verder stijf.
- Spatel ⅓ van het eiwit, de gezeefde bloem en het zetmeel door het beslag.
- Spatel er daarna de rest van het eiwit door en schep het beslag op de krieken.
- Bak de taart 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven af.
- Leg na het bakken en afkoelen een sjabloon op de taart en bestrooi hem met poedersuiker, zodat u een mooie tekening krijgt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Als u dit deeg in plasticfolie verpakt, kunt u het enkele dagen in de koelkast bewaren.