Tarte tatin van Astrid Veltman v3

Tarte tatin van Astrid Veltman v3

Porties: 10
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 grote appels Elstar
  • citroensap

Voor de taartbodem:

  • 225 gr bloem
  • 1 ei
  • 140 gr koude boter in blokjes
  • 3 eetlepels suiker
  • een snufje zout

Voor de karamel:

  • 60 gr boter
  • 120 gr suiker

Voor de sabayon:

  • 4 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 1 dl witte wijn
  • ¼ borrelglaasje Grand Marnier

Instructies

  • Doe de bloem, het ei, de koude klontjes boter, het zout en de suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg.
  • Wikkel dit in aluminiumfolie en laat het in de koelkast een half uur rusten.
  • Schil intussen de appels, snijd ze in vieren en smeer die tegen het verkleuren in met citroensap.

Karamel:

  • Leg de boter in een steelpan met dikke bodem, strooi er de suiker over en zet de pan op zacht vuur, zodat de boter smelt en zich met de suiker vermengt.
  • Roer niet, maar schud even zachtjes met de pan, opdat de suiker de boter opneemt.
  • Zet het vuur dan 3/4 hoog en wacht tot de karamel bruin is.
  • Roer nog steeds niet.
  • Giet de karamel in een dichte bakvorm (dus geen springvorm) en leg de appelparten er dakpansgewijs op met de bolle kant schuin naar beneden. Vul de vorm goed op.
  • Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm, leg de lap over de appels en druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand.
  • Bak de taart in 45 minuten in een op 200°C verwarmde oven bruin en gaar.
  • Keer hem, zodra hij uit de oven komt om en laat afkoelen.
  • Warm hem voor het serveren nog 2 minuten op in de magnetron.
  • Sabayon:
  • Zet een pan klaar die dient als bain-marie voor de koperen bol.
  • Doe alle ingrediënten in de bol.
  • Laat het water van de bain-marie niet te hard koken, zet de bol erop en klop met een elektrische handmixer tot een mooie stevige sabayon is verkregen.
  • Snijd de taart in punten en giet de sabayon erover en ernaast.
  • Zorg voor een goede mise en place voor de sabayon!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart