Tongfilets op Normandische wijze
Een klassiek Frans gerecht van delicate tongfilets, grijze garnalen en een romige saus op basis van witte wijn en room.
Equipment
- vuurvaste schotel
- Pannetje
- klopper
- Spuitzak (optioneel)
Ingrediënten
- 2-3 tongfilets afhankelijk van de dikte
- 150 g grijze gepelde garnalen
- 75 g boter
- 75 g meel
- 2 eieren alleen de dooiers
- 2 dl room
- 1 fles droge witte wijn bijv. Muscadet of Gros-Plant
- 1 citroen sap
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- Peper en zout
- Nootmuskaat naar smaak
Instructies
- Rol de tongfilets op en zet ze vast met een stokje.
- Leg ze in een vuurvaste schotel en schenk er witte wijn over tot ze net onder staan.
- Breng op smaak met zout, peper, een takje tijm en een klein laurierblad.
- Plaats de schotel in een matig verwarmde oven (ca.
- 180°C) en laat het kooknat zachtjes borrelen.
- Draai de filets om en laat nog 5 minuten in de oven.
- Haal de filets uit de schotel, dek ze af met aluminiumfolie en houd warm.
- Voeg de garnalen en een glas water toe aan het kooknat en laat op hoog vuur inkoken tot er ongeveer ½ liter saus overblijft.
- Verwijder de tijm en het laurierblad.
- Smelt de boter in een pannetje en roer er het meel door tot het mengsel begint te kleuren.
- Voeg het ingekookte kooknat en de room toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
- Voeg het sap van een halve citroen, een snufje nootmuskaat en eventueel extra zout en peper toe.
- Haal de saus van het vuur en klop de eierdooiers erdoor.
- Schenk de saus over de tongfilets en zet de schotel nog 5 minuten in de oven.
- Dek opnieuw af met aluminiumfolie.
- Garneer met geroosterd brood of een guirlande van aardappelpuree.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met een frisse salade of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een goede Muscadet van Sèvre-et-Maine past perfect bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 26 g | Vet: 28 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g