Tongfilets op Normandische wijze

Rolletjes tongfilet op z'n Normandisch in een romige wittewijnsaus met garnalen, gegarneerd met aardappelpuree en geroosterd brood, geserveerd op een witte schaal met citroen en witte wijn op de achtergrond.

Tongfilets op Normandische wijze

Een klassiek Frans gerecht van delicate tongfilets, grijze garnalen en een romige saus op basis van witte wijn en room.
Porties: 6
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2-3 tongfilets afhankelijk van de dikte
  • 150 g grijze gepelde garnalen
  • 75 g boter
  • 75 g meel
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • 2 dl room
  • 1 fles droge witte wijn bijv. Muscadet of Gros-Plant
  • 1 citroen sap
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Rol de tongfilets op en zet ze vast met een stokje.
  • Leg ze in een vuurvaste schotel en schenk er witte wijn over tot ze net onder staan.
  • Breng op smaak met zout, peper, een takje tijm en een klein laurierblad.
  • Plaats de schotel in een matig verwarmde oven (ca.
  • 180°C) en laat het kooknat zachtjes borrelen.
  • Draai de filets om en laat nog 5 minuten in de oven.
  • Haal de filets uit de schotel, dek ze af met aluminiumfolie en houd warm.
  • Voeg de garnalen en een glas water toe aan het kooknat en laat op hoog vuur inkoken tot er ongeveer ½ liter saus overblijft.
  • Verwijder de tijm en het laurierblad.
  • Smelt de boter in een pannetje en roer er het meel door tot het mengsel begint te kleuren.
  • Voeg het ingekookte kooknat en de room toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
  • Voeg het sap van een halve citroen, een snufje nootmuskaat en eventueel extra zout en peper toe.
  • Haal de saus van het vuur en klop de eierdooiers erdoor.
  • Schenk de saus over de tongfilets en zet de schotel nog 5 minuten in de oven.
  • Dek opnieuw af met aluminiumfolie.
  • Garneer met geroosterd brood of een guirlande van aardappelpuree.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met een frisse salade of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een goede Muscadet van Sèvre-et-Maine past perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 26 g | Vet: 28 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden