Tournedos met bosvruchtensaus
Equipment
- keukenmachine of staafmixer
- citroentrekker
- keukenpapier
Ingrediënten
- 1 pak bosvruchtenmix 300 g, diepvries, Frosta,
- 1 sinaasappel
- 1 sjalotje
- 65 g boter koude / of margarine
- 1 ½ dl zoete rode wijn
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
- 4 eetlepels crème fraîche
- ½ eetlepel citroensap
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 4 kleine groene koolbladeren
- 4 tournedos á ca. 125 g,
- 1 pot vleesfond 380 ml, AH,
- 1 takje rozemarijn
Instructies
Voorbereiden:
- Vruchtenmix ca. 1 á 1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.)
- Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.
- Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen.
- Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
- Sinaasappel uitpersen.
- Sjalotje pellen en snipperen.
- In pan 1 eetlepel boter verhitten.
- Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken.
- Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
- Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
- Boven andere pan saus door zeef wrijven.
- Laten afkoelen.
- Crème fraîche en citroensap tot sausje roeren.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
- In pan ruim water aan de kook brengen.
- Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden.
- Bladeren ca.3á4 minuten in kokend water leggen,uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren droogdeppen met keukenpapier.
- Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.
Bereiden:
- Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.
- Rest van boter in kleine blokjes snijden.
- Bosvruchtensaus zachtjes verwarmen.
- Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen.
- Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rosé laten worden.
- Uit bouillon nemen en laten uitlekken.
- Bosvruchtensaus over borden verdelen.
- Koolbladeren erin leggen.
- In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen.
- Citroensaus erover verdelen.
- Garneren met sinaasappelreepjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met gemengde sla en pommes duchesses.