Traditioneel Stoofvlees met Bruin Bier en Stroop
Dit klassieke stoofvlees, bereid met bruin bier en een subtiele zoetheid van appel-perenstroop, is een rijke en hartige maaltijd. Perfect om te serveren met vers gebakken frieten, gekookte aardappelen en appelmoes voor een traditionele Belgische ervaring.
Equipment
- Grote stoofpan
- Keukenmes
Ingrediënten
- 1 kg rundstoofvlees
- 2 eetlepels olijfolie of boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 grote ui
- 1 grote wortel
- 1 laurierblad
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak of een zakje stoofvleeskruiden
- 1 boterham
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel appel-perenstroop poepgelei
- 2 flesjes bruin bier bijv. Bruine Leffe
Instructies
- Snijd de ui en wortel fijn.
- Verhit de olie of boter in een grote stoofpan en stoof de ui en wortel aan.
- Voeg het rundstoofvlees toe en bak het vlees rondom bruin.
- Bestrooi het vlees met bloem en roer goed door.
- Kruid met peper, zout of stoofvleeskruiden, en voeg het laurierblad toe.
- Giet het bruine bier in de pan tot het vlees onder staat.
- Besmeer één kant van de boterham met mosterd en de andere kant met appel-perenstroop.
- Leg de boterham bovenop het vlees in de pan.
- Laat het stoofvlees op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zo mals is dat het uit elkaar valt.
- Als de saus te dun is, kun je deze binden met wat aardappelzetmeel of maïzena.
- Serveer het stoofvlees met vers gebakken frieten, gekookte aardappelen en appelmoes.
Notities / Tips / Wijnadvies
De volgende dag is dit lekkerder en serveer je met vers gebakken frites, gekookte aardappelen en appelmoes.
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Bordeaux, of geniet van hetzelfde bruine bier dat in het gerecht is gebruikt.Voedingswaarden
Calories: 720 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 50 g | Vet: 45 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 6 g