Traditionele Borstplaat
Equipment
- 6 borstplaatvormen (doorsnede 5 cm), ingevet
- hittebestendige snijplank
- pan met dikke bodem
- pollepel
Ingrediënten
- 250 g fijne kristalsuiker
- 5 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels water
Instructies
- Leg een vel bakpapier op het aanrecht of een hittebestendige snijplank en leg de ingevette borstplaatvormpjes hierop klaar.
- Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en het water op laag vuur.
- Roer continu met een pollepel.
- Laat de gesmolten suiker 3-5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
- Test of de massa goed is met de pollepelmethode (laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt trekt een dun draadje) of de koudwatermethode (een druppel in een kopje koud water vormt direct een hard balletje).
- Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig roeren tijdens het afkoelen, anders wordt de structuur te grof.
- Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze razendsnel over de ingevette vormpjes tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
- Laat de borstplaat 10-15 minuten afkoelen.
- Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant om verder af te koelen.
- Leg de vormpjes weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
- Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variaties:
Voor bruingekleurde borstplaat, meng 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker. Voor notenborstplaat, roer 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de suikermassa wanneer deze dikker begint te worden.Wijnadvies:
Bij deze zoete lekkernij past een glas Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn met een honingachtige zoetheid die goed samengaat met de smaak van de borstplaat.Voedingswaarden
Calories: 180 kcal | koolhydraten: 45 g | Vet: 2 g | Sugar: 45 g