Traditionele Friese Erwtensoep
Ingrediënten
- 1 zakje spliterwten
- 4 bouillonblokjes
- 1 knolselderij
- 2 winterwortels
- 1 prei
- 1 grote zak soepgroenten
- 250 g gerookte spekblokjes
- 500 g hamlappen
- 6 speklapjes
- 4 saucijsworstjes
- 1 Hema rookworst
Instructies
- Was de spliterwten en zet ze op met 2 liter water in een grote pan.
- Voeg zodra het water kookt de bouillonblokjes, gesneden knolselderij en de spekblokjes toe.
- Na een half uurtje zacht pruttelen en goed roeren, voeg je het overige vlees toe.
- Snijd de hamlappen niet te klein.
- Laat het geheel nog ruim 1½ tot 2 uur op een heel zacht vuurtje pruttelen.
- Vergeet niet af en toe te roeren.
- De Friese erwtensoep is klaar voor consumptie.
- Het is het lekkerst als je het een nachtje laat staan.
- Serveer de erwtensoep met echt Fries roggebrood.
Notities / Tips / Wijnadvies
Opmerkingen:
Het laten staan van de erwtensoep zal helpen om de smaken te laten ontwikkelen en te verdiepen. De erwtensoep kan ook worden ingevroren voor later gebruik.Wijnadvies:
Bij deze stevige erwtensoep past een volle, robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz. Hun rijke smaken en krachtige body kunnen goed samengaan met de hartige en aromatische elementen van de erwtensoep.Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 35 g | Vet: 30 g | Zout: 4 mg | Sugar: 8 g