Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Traditionele vegetarische soep van brood, savooiekool, wortel en knolselderij in een dikke groentebouillon, geserveerd met mosterd in een rustieke kom op een houten tafel.

Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Een hartige en vullende groentesoep met brood, een traditioneel gerecht voor vleesloze vrijdagen in het katholieke zuiden.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote braadpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 g oudbakken brood
  • 1 liter water
  • 100 g boter of reuzel
  • 4 uien in 12 stukken
  • 200 g savooiekool fijne reepjes
  • 250 g wortelen zeer fijngesneden
  • 175 g knolselderij zeer fijne schijfjes
  • Peper
  • Zout
  • Maggi
  • Snufje gemalen foelie
  • Mosterd

Instructies

  • Haal de korsten van het brood.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, tot een dikke 'broodsoep' ontstaat.
  • Verhit de boter (of reuzel) in een grote braadpan met dikke bodem.
  • Bak de uien bruin in de hete boter.
  • Voeg de savooiekool toe en iets later de wortelen en knolselderij.
  • Laat alles ca.
  • 20 minuten zachtjes stoven.
  • Breng op smaak met zout, peper, foelie en maggi.
  • Schep de 'broodsoep' in de braadpan.
  • Laat de soep nog even koken.
  • Roer tot slot mosterd naar smaak toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje roggebrood.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 15 g | Vet: 15 g | Zout: 2 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Soep
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch