Vruchtenkoekjes met Walnoten

Een bord met zes havermoutkoekjes gevuld met cranberries en walnoten, geserveerd op een rustieke houten tafel met schaaltjes gedroogde vruchten en noten ernaast, sfeervol belicht met zacht natuurlijk licht.

Vruchtenkoekjes met Walnoten

Vergeet de traditionele, saaie koekjes. Deze vruchtenkoekjes zijn een ware smaakexplosie in elke hap! Met hun rijke vulling van vijgen, rozijnen en de scherpe kick van honing en sherry, zijn deze kleine gebakjes een onweerstaanbare traktatie. Je hebt wat geduld nodig om het fruit een nacht te laten intrekken, maar je zult zien: het resultaat is het dubbel en dwars waard.
Porties: 30 stuks
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd: 15 minuten
vulling voorbereiden 1 dag
!ndicatie € 0,75 per stuk (schatting)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 g Gedroogde vijgen in stukjes
  • 50 g Rozijnen
  • 70 g Rode bigarreaux gekonfijte kersen, in stukjes
  • 80 g Gehakte walnoten
  • 2 tl Honing
  • 4 tl Droge sherry
  • 2 tl Citroensap
  • 100 g Zachte boter
  • ½ tl Gemalen kruidnagel
  • 140 g Lichte basterdsuiker
  • 1 Ei
  • 120 g Bloem
  • Snufje zout

Instructies

Vulling voorbereiden:

  • Begin met het mengen van de gedroogde vijgen, rozijnen, rode bigarreaux en gehakte walnoten in een kom.
  • Voeg de honing, droge sherry en het citroensap toe en roer alles goed door elkaar.
  • Dek de kom af en laat dit mengsel een nacht intrekken, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen.

Deeg maken:

  • De volgende dag kun je verder met het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Pak een schone kom en klop de zachte boter, gemalen kruidnagel en lichte basterdsuiker romig.
  • Voeg vervolgens het ei toe en klop het geheel goed door.
  • Spatel voorzichtig de bloem en een snufje zout door het botermengsel.
  • Voeg de gemarineerde vruchten toe en meng dit door het deeg totdat het gelijkmatig is verdeeld.
  • Vorm het deeg tot een platte cirkel en wikkel het in plasticfolie.
  • Leg het 1 uur in de diepvries om op te stijven.

Koekjes uitsteken & bakken:

  • Haal het deeg uit de diepvries en rol het voorzichtig uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
  • Steek met de uitsteekvormpjes de koekjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak ze in het midden van de oven in 10 tot 15 minuten lichtbruin.
  • Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer deze vruchtenkoekjes bij een feestelijk dessert, of als kleine traktatie bij een kop thee of een warme chocolademelk. Ze zijn ook perfect om in een mooi doosje te verpakken en cadeau te geven.
Wijnadvies:
Bij deze rijke koekjes, boordevol gedroogd fruit en specerijen, past een wijn met een vergelijkbaar complex karakter. Een Port of een Banyuls zijn uitstekende keuzes. De zoetheid en de smaken van gedroogd fruit in de wijn versterken die van de koekjes. Dit zorgt voor een onvergetelijke, feestelijke combinatie.

Voedingswaarden

Calories: 90 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 1 g | Vet: 4 g | Zout: 0.05 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Gebak / Koek / Noten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Kerst