Wase Vlaai
Deze vlaai is heel anders dan Limburgse vlaai; het is meer een pudding.
Al rond 1700 werden de Waaslandse vlaaien tijdens de kermis gebakken en veel Oost-Vlamingen doen dat nog steeds!
Heeft u een stukje vlaai over, dan smaakt dit heerlijk op vers wit brood.
Equipment
- lage ovenschaal ,inh. ± 2 liter
Ingrediënten
- 75 gr speculaas in stukjes
- 300 gr ontbijtkoek in stukjes
- 3 kokosmakronen verbrokkeld
- 50 gr beschuit verbrokkeld
- 6 dl volle melk
- 2 eieren gescheiden
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen foelie
- 100 gr bruine suiker
- 1 eetlepel bloem
- zout
- 50 gr sukade in stukjes
- 100 gr geconfijte sinaasappelschilletjes oranjesnippers
Instructies
- Meng de speculaas, ontbijtkoek, kokosmakronen en beschuit en schenk er de melk over.
- Roer de eidooiers, kaneel, foelie, bruine suiker en bloem door het koekmengsel en laat het ± 10 minuten intrekken.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop het koekmengsel met een mixer glad en smeuïg.
- Voeg, als het mengsel te vochtig is, wat extra ontbijtkoek en beschuit toe en voeg, als het te droog is, wat extra melk toe.
- Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel ze met de sukade en 50 gr
- sinaasappelschilletjes door het koekmengsel.
- Schep het beslag in de ovenschaal en bak de vlaai in het midden van de oven in ± 1 uur lichtbruin en gaar.
- Dek de schaal met aluminiumfolie af als de vlaai, voordat de baktijd om is te bruin wordt.
- De vlaai is gaar als een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de vlaai in stukjes gesneden met lobbig geklopte slagroom en de rest van de
sinaasappelschilletjes.
sinaasappelschilletjes.