Wintergroentepudding met Groene Kool en Spinazie

Een kleurrijke en kunstzinnige presentatie van een pudding gemaakt van wintergroenten, waaronder groene kool, spinazie, prei en uien, geserveerd in een gratineerschotel met een gouden korst, omringd door Mexicaans geïnspireerde decoraties.

Wintergroentepudding met Groene Kool en Spinazie

Een hartige ovenschotel met wintergroenten zoals groene kool, spinazie en prei. Met Franse invloeden voor een verfijnde smaak, perfect voor de koude maanden!
Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g groene kool
  • 400 g spinazie
  • 400 g prei
  • 3 uien
  • 250 g mager spek in dobbelsteentjes
  • 4 eieren
  • 2,5 dl room
  • 50 g boter
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de groenten schoon en was ze grondig.
  • Kook ze afzonderlijk in kokend water: 5 minuten voor de spinazie, 10-15 minuten voor de prei en 20-25 minuten voor de in stukken gesneden groene kool.
  • Giet de groenten af en druk overtollig water eruit.
  • Pureer de groenten met een keukenmolen of keukenmachine.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en smoor de dobbelsteentjes spek en fijngehakte uien zachtjes tot de uien glazig zijn.
  • Voeg de gepureerde groenten toe en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Klop de eieren los tot een omelet en meng deze samen met de room door het groentemengsel.
  • Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  • Meng stevig door elkaar.
  • Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven op 160-180 °C (thermostaat 4-5) tot de pudding stevig is en niet meer vloeibaar, ongeveer 30-40 minuten.
  • Serveer de wintergroentepudding direct, goed warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Combineer de pudding met gebraden vlees of serveer als hoofdgerecht met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van deze wintergroentepudding.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 12 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Ovenschotel / Varkensvlees
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Winter