Wortel-Sperziebonenstamppot met Mosterdige Speklapjes
Geniet van deze hartverwarmende stamppot, perfect voor een stevige maaltijd op een koude dag!
Equipment
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- 1 schaal magere speklapjes ca. 500 g
- 3 eetlepels mosterd
- 1 pak hutspotgroenten ui en wortel, 500 g
- 1 pak diepvriessperziebonen 450 g
- 200 ml melk
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
- Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
- Bestrooi de speklapjes met peper en besmeer ze met 2 eetlepels mosterd.
- Bak de speklapjes in een koekenpan met antiaanbaklaag in 15 minuten gaar en knapperig.
- Kook de hutspotgroenten in weinig water in 10 minuten gaar.
- Voeg na 4 minuten de sperziebonen toe en kook ze mee.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
- Verwarm de melk.
- Roer de melk door de aardappels tot een smeuïge puree.
- Schep de gekookte groenten door de puree en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de speklapjes uit de pan en schenk 150 ml water bij het bakvet.
- Breng aan de kook en roer de aanbaksels los voor jus.
- Roer de resterende mosterd door de jus en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de stamppot met de mosterdige jus en de speklapjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van de speklapjes en de mosterd, en snijdt door de romige textuur van de stamppot.
Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 25 g | Vet: 35 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 5 g