Aardappelen met ham en prei

Porties: 2
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 1 middelgrote prei
  • 125 g achterham
  • 1 ei
  • dl melk
  • 75 g oude Goudse kaas geraspt
  • Zout
  • Peper uit de molen
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 20 g boter

Instructies

  • Schil de aardappelen, spoel ze grondig in koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Rasp ze vervolgens grof.
  • Maak de prei schoon, gebruik alleen het witte en lichtgroene deel, snijd het in dunne ringen en spoel ze goed in ruim koud water.
  • Laat de prei uitlekken op een zeef.
  • Hak de ham in grove kruimels.
  • Klop in een kom het ei los en voeg melk, een beetje zout en peper toe.
  • Meng in een grote kom de geraspte aardappelen, prei en ham luchtig door elkaar.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Meng alles opnieuw luchtig.
  • Doe het mengsel in een beboterde ovenschaal.
  • Schenk het ei-kaasmengsel erover en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
  • Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats deze in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Laat het gerecht gedurende 50 minuten bakken.
  • Verwijder 12 minuten voor het einde van de baktijd de deksel of folie.
  • Strooi paneermeel over het gerecht en verdeel kleine stukjes boter hier en daar over het oppervlak.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de aardappelschotel met ham en prei als een smakelijk bijgerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Nederland