Aardappelen uit Extremadura

Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 g gepelde en ontpitte rijpe tomaten
  • 350 g nieuwe aardappelen
  • 250 g sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 fijngesneden Spaans pepertje zonder pit
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • Peper
  • Zout
  • Peterselie voor de garnering

Eventueel:

  • 2 dikke plakken gekookte ham

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een snelkookpan en fruit kort de ui en de knoflook.
  • Voeg de tomaten toe en laat ze zachtjes smelten.
  • Doe de nieuwe aardappelen, sperziebonen, rode paprika, fijngesneden Spaans pepertje, laurierblad, peterselie, komijnzaad, peper en zout toe aan de pan.
  • Sluit de snelkookpan en kook onder druk gedurende 8 minuten.
  • (In Extremadura wordt dit gerecht in een gesloten schotel 3 kwartier in een oven van 175°C met 1 dl water erbij bereid. De boontjes blijven hierdoor mooi groen.)
  • Bestrooi het gerecht met verse peterselie.
  • Dit gerecht kan puur worden gegeten of met toevoeging van zachtjes in olijfolie gebakken dikke plakken ham.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met rode Rioja voor een authentieke ervaring.
"Patates Extremeñas" uit Extremadura is een Spaans gerecht met Amerikaanse ingrediënten, met uitzondering van komijn, knoflook en olijfolie. De invloed van de ontdekkingsreizen en de rijke geschiedenis van de regio zijn terug te vinden in dit smaakvolle gerecht.
Deze culinaire traditie uit Extremadura brengt een herwaardering met zich mee voor de eenvoudige, lokale keuken die langzaam weer opbloeit in de regio.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Spanje
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch